Алън ЛаВерн Бийн, четвъртият човек, разхождал се на Луната, почина на 86-годишна

...
Алън ЛаВерн Бийн, четвъртият човек, разхождал се на Луната, почина на 86-годишна
Коментари Харесай

Почина астронафтът Алън Бийн, четвъртият човек стъпил на Луната

Алън ЛаВерн Бийн, четвъртият човек, разхождал се на Луната, умря на 86-годишна възраст, съобщи НАСА.

Бийн е роден на 15 март 1932 година в Уилър, Тексас. През 1963 година е определен от НАСА да стане астронавт като част от третата група астронавти.

След като це запаса при задачите Gemini 10 и Apollo 9, Бийн полетя за първи път в космоса с Apollo 12 като водач на лунния модул. На 19 ноември 1969 година той и Пийт Конрад стават третият и четвъртият човек, стъпили на Луната.

Бийн показва по какъв начин се бръсне по време на задачата Скайлаб 3. НАСА

В изявление за NPR през 2014 година Бийн разказва прекарването като " фантастично ". Той споделя, че е " бе мъчно да допускам ", добавяйки: В главата ми се върти: " в случай че погледна надолу си споделям: " Това е Луната, това е Луната ", а в случай че погледна нагоре си споделям: " Това е Земята, това е Земята " ".

Мисията не мина без произшествия. 30 секунди след старта на ракета " Сатурн V " от галактическия център Кенеди, ракетата бе ударена от гръмотевица. След това, 30 секунди по-късно, още веднъж е ударена от гръмотевица, а Бийн споделя за оглушителните аларми, до момента в който са устремени към космоса. За благополучие задачата не бе прекъсната.

Конрад и Бийн прекарват повече от 10 часа на Луната в регион, наименуван " Океан на бурите ", на който минаха покрай  " Сървайър 3 ", предходна безпилотна задача на Луната. Астронавтите събират лунни камъни, вършат опити и вършат доста фотоси.

Алън Бийн на Луната на фотография НАСА



Това не бе единствената задача на Бийн в космоса. През юни 1973 година той е част от втория екипаж на задачата Skylab 3 до американската галактическа станция Skylab дружно с Оуен Гариот и Джак Лоума. Те прекарват 59 дни в космоса, връх, който бе помрачен месец по-късно от задачата Skylab 4.

Бийн подаде оставка от НАСА през юни 1981 година, откакто прекара общо 1671 часа и 45 минути в космоса. Той употребява времето си по-късно, с цел да работи като художник в ателието си, употребявайки даже лунен прахуляк и части от костюмите си в картини, които бяха дарени на НАСА. Обичаше да нарисува Луната.

" Аз съм единственият художник в историята, който... може да рисува това по памет ", заяви астронавтът пред Washington Post през 2009 година

След гибелта на Бийн останаха живи само четирима астронавта, стъпвали на Луната - Бъз Олдрин, Дейвид Скот, Чарли Дюк и Джак Шмит.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР